Artykuły.

Jak mogę złagodzić zgagę?.

Zgagą nazywamy nieprzyjemne pieczenie, początkowo odczuwane jest w okolicy klatki piersiowej, promieniujący w kierunku gardła. Przyczyną tej jakże uporczywej dolegliwości jest refluks żołądkowo-przyłykowy, czyli cofanie się soków żołądkowych do przełyku. Zgaga zazwyczaj występuje po posiłkach, kiedy kładziemy się spać lub w nocy. To powszechnie występująca dolegliwość, która pojawia się kilka razy w tygodniu u ponad 30% Polaków.

Odczucia kwasowości, pieczenia, ból żołądka, te nieprzyjemne objawy trawienne mogą zniknąć dzięki małym zmianom w naszej codziennej diecie. Ważna jest również identyfikacja czynników wyzwalających.

 

Objawy zgagi

Podczas trawienia zawartość kwasu w żołądku podnosi się do przełyku, dając nieprzyjemne uczucie pieczenia. Zwężenie przełyku lub zwieracz dolnego przełyku przy wejściu do żołądka nie zamyka się w sposób dokładny, lub zbyt często ulega rozluźnieniu, co z kolei powoduje, że treść żołądkowa wydostaje się z żołądka i cofa się do przełyku. Zjawisko to może być sporadyczne. Następnie mogą pojawić się inne objawy, takie jak erozja zębów, częste skrobanie gardła, powtarzające się zapalenie krtani, kaszel, ból w klatce piersiowej...To tak, jakby błona śluzowa przełyku traciła swoją naturalną odporność. Występuje samoistnie, np. gdy gwałtownie się schylimy lub zjemy obfity, ciężkostrawny posiłek.

 

Jak mogę złagodzić zgagę?

Odczucia kwasowości, pieczenia, bólu żołądka, te nieprzyjemne objawy trawienne mogą zniknąć. Ważna jest również identyfikacja czynników wyzwalających dolegliwość, takich jak:

  • Ból pojawia się zazwyczaj w ciągu dwóch godzin po posiłku, zwłaszcza jeśli jest ciężki
  • Pieczenie  często pojawia się w pozycji leżącej w nocy po kolacji
  • Pochylanie się do przodu tuż po posiłku, na przykład w celu zawiązania sznurowadeł
  • Innym znanym czynnikiem obciążającym jest stres. Często osoby ze skłonnością do refluksu kwasowego czują się lepiej w weekendy lub święta.
  • Niektóre leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne lub aspiryna, mogą powodować zgagę.

W przypadku przewlekłego bólu, bólu w klatce piersiowej ważne jest zasięgnięcie konsultacji lekarskiej. Ciągła zgaga może sugerować poważniejszą patologię (wrzód...).

 

Co jeść, żeby uniknąć zgagi?

Zaleca się:

  • Spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty (warzywa, owoce, kiełkujące nasiona...)
  • Ograniczenie do minimum tłustych potrwa, wysoka zawartość tłuszczu ma wpływ na czas trawienia
  • Rezygnacja ze słodyczy, zwłaszcza czekolady. Zawarta w niej kofeina i teobromina rozluźniają mięśnie zwieracza przełyku, co powoduje ucieczkę pokarmów z żołądka ku górze.
  • Unikanie soków na bazie cytrusów, spożywane szczególnie „na pusty żołądek”, nie są dobrym rozwiązaniem.
  • Całkowita rezygnacja z alkoholu, który zwiększa kwasowość żołądka i rozluźnia dolny zwieracz przełyku
  • Ograniczenie spożywania kawy, nasila wydzielanie soku żołądkowego, zwłaszcza jeśli pijesz ją na pusty żołądek. 

Zbawienne może okazać się powolne żucie pokarmu, nie jedz w pośpiechu. Wieczorem zjedz lekki posiłek i unikaj nadmiaru płynów, zjadaj nie więcej niż dwa produkty mleczne dziennie. Układ pokarmowy uwielbia gotowanie na parze, ogranicz smażenie i grillowanie.. Zamiast jeść dużo i rzadko, jedzmy częściej, a mniej. Zastosowanie się do tych zasad pozytywnie wpłynie na procesy trawienne.

Niektóre produkty mogą być spożywane do woli, kilka rodzajów żywności może nawet uspokoić symptomy zgagi:

  • Aloes, złagodzi ból
  • Imbir ( w małych ilościach) zadziała przeciwzapalnie na tkanki żołądkowo-jelitowe
  • Banan, załagodzi wydzielanie kwasów
  • Soda oczyszczona  (1 łyżeczka proszku na szklankę wody) zneutralizuje odczyn kwasowy w przełyku.
  • Siemię lniane zadziała wzmacniająco i łagodząco na nabłonek przełyku, a także wspomaga procesy trawienne
  • Kminek, to doskonały lek  przeciwskurczowy i stymulujący wydzielanie soków trawiennych

 

Jeśli zgaga dokucza często, to znak, że trzeba wybrać się do gastrologa. Być może jej przyczyną nie są złe nawyki żywieniowe, a choroba refluksowa.